IZVJEŠTAJ S IZLETA;VAGANSKI VRH, SVETO BRDO, TULOVE GREDE; 22./23.08.2020,

Naši dragi prijatelji iz Klenovnika Nino, Marko, Brane i Siniša osvajali su prošli vikend najviše vrhove Velebita, Vaganski vrh te Sveto Brdo a posjetili su i Tulove grede.

Vaganski vrh ( 1757 m ) je najviši vrh Velebita a radi širokog i zatravljenog tjemena ne pruža dojam najvišeg vrha, dok Sveto brdo (1751 m) je najmarkantniji vrh Velebita i posljednji visoki vrh u nizu vrhova nad Paklenicom. Po visini je drugi velebitski vrh i samo 6 metara niži od Vaganskog vrha. Na samome vrhu stoji velik metalni križ i ploča na kojoj je ispisano deset Božjih zapovijedi.

Tulove grede (Tulo, Tulovice) su čudnovati krški fenomen na Velebitu. Nalaze se u Parku prirode Velebit. Duge su 1 km, te s najvišim vrhom 1120 m.

Ovu kršku formaciju čine tornjevi, stupovi i pukotine (žljebovi, točila). Južnim podnožjem grebena prevladava travnati dolac Dolac poda Tulom.

U 19. st. napravljena je cesta preko Tulovih greda. Napravio ju je konsruktor Lujzinske ceste kapetan Knežić a građena je s južne strane s početkom od 1827. godine.

Uz ove su stijene vezane narodne predaje. Po narodnim predajama ondje su se legli zmajevi iz jaja, a u stijenama živjele su nevidljive velebitske vile. Treće mitsko biće u tim stijenama za koje se vjerovalo u puku jest Crna kraljica koja je donosila nesreću.

❗OPREZ ❗Dijelovi ovog područja su još i danas minirani.☠️

GPX TULOVE GREDE

GPX VAGANSKI VRH I SVETO BRDO

UŽIVAJTE U GALERIJI!

Hvala Nino Hunjet.

Izvor: http://hps.hr, https://hr.wikipedia.org/wiki/Tulove_grede