Prema navodu Hrvatskog planinarskog saveza

Planinarenje nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo morati sići; naprotiv, planinarstvo je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim. Biti planinar znači obilaziti i upoznavati ljepote Zemlje, uživati u prekrasnim gorskim vidicima, stjecati nove prijatelje. Odlazak u prirodu i kretanje na čistom gorskom zraku predstavlja aktivan način odmora, koji unatoč uloženom fizičkom naporu, čovjeka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom.

Samim time što je pogled osnivača i idejnih začetnika PK Vitezovi Puste Bele malo slobodniji i liberalniji, odlučili smo uložiti dodatne napore i pokrenuti jednu novu priču. Priču kojoj je cilj da svojim postojanjem u planinarskom svijetu pokuša doprinijeti razvoju planinarstva, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

Osim uživanja u blagodatima prirode okrećemo se i zaštiti iste. Vjerujemo da ćemo kroz svoj rad informirati javnost o problematici u ekologiji, dok kroz radne akcije želimo održati barem mali dijelić ove planete čišćim i očuvanijim na nas te buduće generacije.

Ako uspijemo ostvariti i jedan zadatak koji je pred nama, naša misija je ispunjena a time i mi sami.