[Best_Wordpress_Gallery id=”7″ gal_title=”o planini”]

Ivančica ili Ivanščica najveća je i najviša planina Hrvatskog zagorja, a s istoimenim vrhom (1061 m) i najviša planina u Hrvatskoj sjeverno od Save. Smještena je jugozapadno od Varaždina i proteže se u smjeru zapad-istok, a omeđena je vodotocima Bednje, gornjeg toka Lonje, Krapine i Velikog potoka. Dolina je okružena manjim brežuljcima i šumama, zbog čega se planina doimlje poput visokog zida, što pejzažu daje izvanrednu slikovitost. Južna strana Ivanščice čini organsku cjelinu sa Zagorjem, jer su valovi zagorskih brežuljaka blago dižu do planine, što joj daje veoma pitom i miran izgled.

U srednjem vijeku Ivanščica se zvala Očura, a svoje sadašnje ime dobila je, kao i mjesto Ivanec, po katoličkom redu ivanovcima koji su na sjevernom podnožju imali svoje posjede i utvrđene samostane (Bela, Ivanec).


Glavno joj bilo dominira nad obronci¬ma i pravi je tip ulančane planine s najvišim vrhom 1061 metar. Pruža se u smjeru istok-zapad u dužini od 27 kilometara, a najšira je u pravcu Belec-Ivanec devet kilometara.

Svojim bogatim reljefom, hladom gustih šuma i najvišim vrhom sjeverne Hrvatske, Ivanščica je kao od prirode stvorena za ugodno planinarenje.

Izvor podataka:

O planini