1. ŠTEFANJSKI USPON

Ovu subotu, 26.12.2020. godine započeli smo jednu lijepu tradiciju, uspon na Ivančicu za blagdan Svetog Stjepana, u nas tradicionalno zvano Štefanje.

U selu Prigorec na parkiralištu Repikovec u pola 8 susrećemo se sa prijateljima PK Vitezovi Puste Bele koji su se zaputili prema vrhu nešto lakšom stazom preko” Konja” , dok moja malenkost i dragi mi prijatelj Ivan Đurin (dopredsjednik kluba) idemo grebenskom stazom “Pionir”.

Nakon tmurnih i kišnih dana prije Božića, Štefanje je bila prava suprotnost, sunce ali zubato. Unatoč sunčanoj vremenskoj prognozi epidemiološka situacija je bolja no ne dozvoljava nam veća okupljanja, a tradicija započije sada…

Osim zubatog sunca koji se lagano dizalo, dodatno smo nagrađeni uperivši pogled prema vrhu; sniježni prekrivač je tu! Top, bolje ne može.

Unatoč hladnom vjetru koji je podizao osjet hladnoće , pogledi koji su se otkrivali Varaždin,Medvednicu i Alpe tjerali su trenutno u zaborav priličnu hladnoću. Iako zbog pandemije COVID-19 trenutno ne radi Pasarićev dom na vrhu, nema te zime da nas spriječi da nazdravimo .

Nakon kratkog predaha na vrhu u zavjetrini, uslijedio je spuštanje preko staze “Konj” na polaznu točku i kako drugačije nego uskočivši upomoć kolegi planinaru u problemu sa autom.

Vitezovi drugačije ni ne znaju nego viteški!

Ivica Bajsić