Visina: 430 m
Obilaznice: Po starim gradovima Ivanščice

Povijest

Ostaci utvrde nalaze se 2 km sjeverozapadno od naselja Zajezde, na 430 m visine, na vrhu s triju strane strme kamene stijene koja je prirodnim usjekom s istočne strane te obrambenom grabom sa zapadne strane odvojena od masiva Ivančice. Utvrda je u tlocrtu nepravilan pravokutnik, dugačak približno 35, a širok 29 m. U nju se ulazi preko duboke prirodne provalije kroz danas dobro očuvana vrata smještena u istočnome obrambenome zidu. U sjeveroistočnome uglu utvrde nalaze se ostaci dvokrilne palače, koja je nekada imala dva kata.

Utvrda Zajezda bila je sjedište istoimenog posjeda koji se prvi put spominje godine 1309., kada je iz ruku Mikca, sina Lorandova, prešla u ruke obitelji Herković (Herkfy), koji su po utvrdi nosili pridjevak »iz Zajezde«. Utvrda je u posjedu te obitelji sve do godine 1536. kada se Katarina Herković udala za Nikolu Patačića, i tako mu donijela u miraz dio posjeda i utvrde. U posjedu Herkovića i Patačića utvrda je sve do pol. XVII. st. kada su Herkovići izumrli, a njihovu čitavu imovinu, pa tako i utvrdu Zajezdu (Milengrad) naslijedili Patačići. Nakon što su Patačići sagradili kraj današnjeg naselja Zajezde novi dvorac, srednjovjekovnu su utvrdu prepustili zubu vremena, tako da se ona već 1683. spominje kao »arx deruta«.

(mr. sc. Krešimir Regan)

Pristup

  • Iz Budinščine (cesta Novi Marof – Zabok, pruga Zaprešić – Varaždin) cestom 2,5 km prema selu Zajezda. Iz Zajezde još 2 km do sela Jambrečići odnosno do početka šume. Zatim markiranim putom 45 min. do gradine.
  • S vrha Ivančice prema Maloj Ivančici odnosno Pokojcu, a kod Male Ivančice skrenuti desno prema Milengradu odnosno Zajezdi